Knjiga: Ekološko pčelarstvo

2. dopunjeno i prošireno izdanje prve knjige iz područja ekološkog pčelarstva donosi iskustva i savjete jednog od prvih ekoloških pčelara u Hrvatskoj.
Autor u knjizi opisuje postupke i radnje u ekološkom pčelinjaku kroz mjesece čime se zaokružuje jednogodišnji proizvodni ciklus. Posebno se osvrće na metode koje su specifične za ekološko pčelarstvo. U uvodnom dijelu saznajemo što je ekološko pčelarstvo, ali i zašto ekološko pčelarstvo, koje su njegove prednosti ali nas autor upoznaje i sa poteškoćama na koje je nailazio. U posljednjem dijelu knjige detaljno su opisani postupci i radnje u pčelarstvu kao što je izrada satnih osnova ili tretiranje pčela timolom.
Knjiga sadrži 105 stranica A5 formata, ilustrirana je sa 66 slika i 5 šema, predgovor knjizi su napisali prof.dr.sc. Nikola Kezić, redoviti profesor na agronomskom fakultetu i dugogodišnji čelnik Hrvatskog pčelarskog saveza, te Mr. Marija Ševar, voditeljica Poljoprivredne savjetodavne službe pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.
U vrijeme kada sve veći broj pčelara razmišlja o ulasku u ekološku proizvodnju u ovoj će knjizi naći vrijedne savjete o tome kako se može zadovoljiti uvjete ekološkog pčelarenja.

"Lovro Krnić zavolio je pčele i baveći se njima želio je učiniti dobro svima: pčelama, okolišu, potrošačima. Potaknut donošenjem Zakona o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda 2001. želio je ostvariti svoju želju o prijelazu iz konvencionalnoga pčelarstva u ekološko. Samozatajan i skroman Lovro Krnić smjelo je hodio cilju, ekološkom pčelarstvu.
Svoje iskustvo i znanje u ekološkom pčelarstvu iznio je u knjizi "Ekološko pčelarstvo".
U razdoblju od 2006. do danas Lovro Krnić usavršavao je uzgoj i liječenje pčela na ekološki način, a novo stečeno znanje iznio je u drugom, proširenom izdanju knjige koja je pred Vama. Knjiga je namijenjena pčelarima koji se žele baviti ekološkim pčelarstvom, poljoprivrednim savjetnicima, zainteresiranim potrošačima. Poštujući Zakon o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda svoje spoznaje u ekološkom pčelarstvu Krnić ne nameće, nego savjetuje i upućuje svoje kolege pčelare na razmišljanje o mogućim poboljšanjima.
U vrijeme kada se u svijetu i u nas broj pčela smanjuje, hvale je vrijedan svaki doprinos uzgoju, liječenju, očuvanju i povećanju broja pčela."
Mr. Marija Ševar

"Ekološki pčelar Lovro Krnić upustio se u vrlo odgovoran i težak posao, napisati knjigu "Ekološko pčelarstvo". Možda nikada kao sada nije bolji trenutak za objavljivanje takve knjige, kako za postojeće ili buduće ekološke pčelare, tako i za konvencionalne pčelare. Teško da u prošlosti možemo naći teže razdoblje za pčelarstvo. Više nam nisu dostatna čista prostranstva za pčele nego je potrebno i veliko znanje u održavanju zajednica i njihovu razvoju. Naši učitelji nisu nas mogli naučiti kako se nositi s današnjim bolestima ili s prijetnjama novih bolesti. Intenzivna istraživanja otkrivaju nove i nove viruse i gljivične bolesti koje su prisutne i u našim pčelinjacima. Tako brzo širenje novih bolesti teško može pratiti suvremena znanost novim lijekovima. Osnovna načela održavanja i razvoja pčelinjih zajednica na ekološkim pčelinjacima danas postaju uzor i za konvencionalne pčelare, ako žele održati svoje zajednice i proizvoditi med.
Dugogodišnji ekološki pčelar Lovro Krnić nije zanemario u ovoj knjizi potrošače i druge zaljubljenike u prirodu i ekologiju. Uvjeren sam da će svi koji pročitaju ovu knjigu razumjeti da je u nju utkano ogromno iskustvo, znanje i ljubav. Shvatit će koliko je vremena, rada i ljubavi potrebno uliti u svaku kap meda koja nosi ekološki znak.
Knjiga je logično podijeljena na uvod, radove po mjesecima, priloge i na kraju popis literature te popis kontrolnih tijela. Nakon uvoda i objašnjavanja osnovnih pojmova, autor čitatelja vodi kroz aktivnosti iz mjeseca u mjesec. U prilozima su opisani najvažnije aktivnosti u pčelinjaku, kao što su kontrola bolesti, topljenje voska, proizvodnja matične mliječi i druge aktivnosti. Literature, usmjerene na praktično pčelarenje u našoj sredini nedostaje, stoga će ova knjiga, s bogatim sadržajem i obiljem praktičnih informacija, dobro doći početnicima, a knjigu će sa zahvalnošću dočekati i iskusni pčelari.
Knjigu preporučujem kao stručno štivo svima koji žele postati ekološki pčelari, ekološkim pčelarima, ali ona je jednako tako korisna konvencionalnim pčelarima i kupcima pčelinjih proizvoda."
Prof. dr. sc. Nikola Kezić

Lovro Krnić, rođen 1940. godine u Babinoj Gredi. Od 1957. godine živi i radi u Karlovcu. Pčelarstvom se počinje baviti 1995. godine, a 2002. godine registrira Ekološko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo među prvima u Hrvatskoj. 2005. godine završava Pčelarsku školu i dobiva zvanje pčelar. Pčelari sa 50 LR košnica u selu Ilovac kraj Ozlja u čemu mu pomažu članovi obitelji: supruga Pavica, sin Miroslav, snaha Tanja i unuk Leon.

Cijena knjige je 99 kuna, narudžbe telefonom: 091 546 6686 ili elektroničkom poštom

 

 

O nama

Najznačajnija karakteristika je da su naši proizvodi ekološki...

Opširnije...

Posjetite nas na društvenim mrežama:

Facebook

Tel:+385 (0) 47 614 772
GSM: +385 (0) 91 546 6686
GSM: +385 (0) 91 1952 924
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nalazite se ovdje: Home Knjiga